Faranjit, boğazın ağız ve burun boşluğunun arkasında ve bademciklerin bulunduğu bölümde oluşan iltihaplanmadır. Oldukça yaygın olan bu hastalık özellikle kış aylarında hemen hemen hepimizin geçirdiği bir rahatsızlıktır. Yutkunmayı zorlaştıran bu hastalıkta genellikle kendi kendine iyileşmesi beklenmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki türdür. Aniden gelişen ve şiddetli olan boğaz iltihaplanmasına akut faranjit denirken daha hafif ama uzun seyreden faranjite kronik faranjit denir.
Faranjit hastalığı 3-12 yaş arasında oldukça sık görülürken bebeklerde fazla görülmemektedir. Bebeklerde çok nadiren betaya bağlı olarak faranjit görülebilir.
“Pekala bebeklerde faranjit olduğunu nasıl anlayacağız?”
Bebeklerde Faranjitin Belirtileri
Aniden yükselen ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikayetleri olan bebek bu sebeplerden huzursuzluk yaşar ve sürekli ağlar. Bu durumda doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz muayene ,boğaz testleri ve kültürü sonucu faranjit olduğunu anlayabilir. Beta faranjiti olan bir bebeğin üst damağında minik noktacıklar görülür. Bu muayeneden sonra boğaz testi ve kültürü ile tanı kesinleştirilir. Bu hastalığın kuluçka dönemi genellikle 3-5 gün arasıdır. Bu hastalık kuluçka döneminde bulaştırılır. Kuluçka dönemi bittikten sonra bulaştırma özelliği kalmaz.
Bebeklerde Faranjitin Tedavisi
Bebeklerde beta faranjitinin en keskin tedavisi antibiyotiklerdir. Antibiyotikler arasından da penisilin grubu olan antibiyotiklerdir. Şayet bebeğin penisiline alerjisi varsa başka tür antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi hem semtopların kısa sürmesini sağlar, hem de eklem romatizması riskini azaltır. Evde birinde beta faranjiti teşhis edilirse, diğer bireylere geçmemesi için oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınacak önlemlerden biri sıklıkla el yıkamak ve kişilerin bir birini öpmemesidir. Beta faranjiti tespit edilen bebekte antibiyotik tedavisi başladığı andan itibaren 24 saat sonra bulaşmayı önlemektedir. Bu hastalığa yakalanan bebeklere ılık su vermek iyi olur. Çünkü boğazı tahriş olduğu için ağrıyordur. Ilık su vererek boğazını yumuşatmış olursunuz.
Faranjit Ağız Kokusu Yapar mı?
Farenjitin Ağız Kokusunu Arttırma Nedenleri
- Grip ve soğuk algınlığı
- Hasta olan kisiler ile yakın temasta bulunmak
- Sigara içmek
- Alerjiler
Faranjitin Ağız Kokusu Yapmaması İçin Alınacak Önlemler
- Hasta olan kisiler ile yakın temastan kaçınmak
- Faranjiti tedavi etmek
- Bol bol su içmek
- Asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durmak
- Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler yememek
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Doktor tavsiyesi ile C vitamini desteği almak
- Boğazı temizlemekten kaçınmak
- Tozlu ve duman altı yerlerden uzak durmak
Faranjit ve Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusundan kurtulmak için mutlaka faranjitin tedavi edilmesi gerekir. Çünkü ağız kokuları kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Başka hastalıkların belirtisi olabilir. Tedavi edilmesi için öncelikle sorunun kaynağı belirlenmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle faranjit varsa ağız kokusu daha belirgin bir hal almaktadır. Bu nedenle faranjit tedavi edilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bu tedavi planları kişiye göre belirlenmeli ve o kisinin gereksinimlerine göre şekillenmelidir.
0 Comments